Jdi na obsah Jdi na menu

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

22. 6. 2016

 

 

 Heřmánek pravý,též známý pod lidovým označením kamilka,polní heřmánek,rumánek či voňavý rmen,je často vyhledávanou bylinou hlavně pro své protizánětlivé a uvolňující účinky.Pro jeho hojivé vlastnosti  se dá dobře využít při kožních vyrážkách,svědivosti či svrbění,léčbě ran a hemeroidů nebo hojení jizev.Používá se pro utišení křečí ,bolesti břicha,zubů,močových cest a močového měchýře,při nadýmání či průjmu,při poruchách menstruačního cyklu a gynekologických potížích obecně,snižuje horečku,dopomáhá zmírňovat výbušnost,nervozitu a popudlivost.Stejně tak ale i uvolňuje dýchací cesty.Jako bylina pro kosmetické účely se výborně hodí jako nálev pro světlé vlasy,získají totiž na lesku a pevnosti,budou světlejší.Stejně tak se hodí i při péči o tvář,hlavně pokud máte suchou pleť.

  Heřmánek pravý lze lehce zaměnit s heřmánkem římským, známým pod názvem rmenec sličný,který nemá tak charakteristickou vůni a jeho květní lůžko není duté.Heřmánkový nálev by neměl být používán dlouhodobě.Pijte jej jen při potížích,účinky má podobné jako antibiotikum,může tak při dlouhodobém užívání narušit střevní mikroflóru. S heřmánkem opatrně -sice působí proti alergiím,stejně tak ovšem může být i alergenem a někteří jedinci k němu tedy mohou být náchylnější.Heřmánek by nám či dětem neměl uškodit,pokud budeme dodržovat doporučené denní dávkování a budeme jej vnitřně užívat pouze při potížích.Naopak může pomoci i domácím mazlíčkům – při křečích,průjmech.Ve formě masti jej můžeme namazat na špatně se hojící rány.

  Nálev  připravujeme z jedné čajové lžičky sušených květů, zaléváme 250ml vroucí vody.Louhuje se maximálně patnáct minut,pak čaj scedíme. Denně nedoporučuji víc než tři šálky,čaj pijeme čerstvý,nejlépe po jídle nebo před spaním.Heřmánek však nalezneme patrně i v čajových směsích na žaludeční potíže či proti nachlazení.

  K zevnímu použití připravíme nálev z množství tří polévkových lžic sušených květů,zalijeme 500ml vroucí vody a opět  louhujeme asi patnáct minut.Tento nálev lze využít na obklady, ke koupelím či jako kloktadlo.

 

  V magii se využívá k rychlému zbohatnutí,k úspěchu a proti nočním můrám a děsům.Je považován za znamenitého krotitele duchů,smíchaný se solí a rozsypaný kolem majetku či domu byl vnímán jako ochrana před zloději a některými čaroději,kteří by prokleli váš dům či bohatství.Sůl ale může zahubit rostliny,takže velmi opatrně,kam tuto směs budete sypat.

Živel: Oheň

Znamení zvěrokruhu: Lev

Planetární energie: Slunce

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář