Jdi na obsah Jdi na menu

Máta peprná (Mentha piperita)

6. 5. 2016

 

Máta peprná, též známá jako větrová bylina či bylina Matky Boží, je zvláště účinná při léčení zažívacích poruch, zmírňuje křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Pomáhá také uvolňovat ucpaný nos a osvěžuje dech. Podporuje chuť k jídlu, působí dezinfekčně. Pokud si masírujeme spánky mátovým olejem,můžeme potlačit bolesti hlavy a migrény. Pro svůj protikřečový účinek se příznivě uplatňuje při zmírňování syndromu dráždivého tračníku, který je charakterizován bolestmi břicha a střídavými záchvaty průjmu a zácpy.

Mentol v mátě podporuje trávení, protože stimuluje odtok žluče a dalších trávících šťáv. Máta je obvykle součástí volně prodávaných antacid – léků proti překyselení žaludku, pálení žáhy... Podle některých studií podporuje mentol obsažený v mátě peprné také rozpouštění žlučových kamenů. Při nepříjemném zápachu z úst si můžeme kápnout mátový olej na jazyk.
Ať už ve formě čaje nebo oleje slouží máta jako velmi mírné anestetikum žaludeční sliznice, které pomáhá uklidňovat nevolnost a mořskou nemoc. 

Mátový čaj rovněž přináší úlevu při astmatickém zúžení průdušek.

Nálev připravíme z tří čajových lžiček sušených mátových listů, zalijeme 500ml vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat.


Dlouhodobé užívání může přivodit zhoršení krevního obrazu.Pro malé děti je čaj nevhodný. U kojících matek může mírně snížit produkci mléka.

Magické využití: duševní magie, klidný spánek, zvýšení parapsychologických schopností...Pro zvýšení obchodních výdělků stačí umýt vstupní dveře vaší firmy odvarem z máty a heřmánku.Sušenou mátou se vycpávají figurky určené k magickým rituálům ohledně léčení, lásky.

Živel: Vzduch

Znamení zvěrokruhu: Blíženci

Planetární energie: Merkur

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář