Jdi na obsah Jdi na menu

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

22. 5. 2016

 

Třezalka tečkovaná, (lidově též bylina sv. Jana, čarovník či krevník) je bylinou užívající se při nervových obtížích všeho druhu, dále třeba při zraněních jako např. spáleniny, zhmožděniny nebo řezné, bodné a tržné rány.

Pomáhá léčit bolesti svalů a nervů, dopomáhá k léčení zánětů.
Je prostředkem proti průjmu, dále se používá při nepokojném spánku a nespavosti, hysterických záchvatech, depresi či neurózách.
Dále podporuje vývin ženských orgánů, pomáhá léčit nepravidelnost periody a poruchy menstruačního cyklu. Slouží i  
k podpoře látkové výměny, ke zlepšení kvality cévních stěn, k léčbě závratí nebo k léčbě poruch trávení (žaludeční vředy, záněty střev) pomocí třezalkového oleje...

Zevně se využívá k léčbě kožních ekzémů a kožních poruch.

Olej z třezalky tečkované je výborným prostředkem, užívaný vnitřně např. s cukrem  pomáhá při bolestech hlavy a povzbuzuje chuť k jídlu.

Třezalková tinktura je zase dobrým pomocníkem při kašli, nespavosti, přepracovanosti či při bolestech žlučníku.

 

Třezalkový olej - Olej vyrobíme z  300 g nařezané a usušené třezalky, kterou vložíme do lahve a zalijeme litrem  oleje ( může být olivový, slunečnicový či třeba mandlový),květy musí být v oleji ponořené.Láhev dobře uzavřeme a postavíme ji na několik dní na slunce nebo na teplé místo. Olej je připraven k použití v moment, kdy získá výrazně červenou barvu. Hotový olej přecedíme a přelijeme do jiné skleněné uzavíratelné nádoby.

 

2016-07-14-2020_28_39.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Třezalková tinktura - 2 plné hrsti třezalkových květů, nasbíraných za suchého slunečného dne, zalijeme vysokoprocentním alkoholem a necháme stát 3 týdny na slunci nebo na teplém místě, každý den protřepeme. Tinktura by měla mít načervenalou barvu. Užíváme třikrát denně 10-15 kapek se lžící vody.

 

(Tinkturu i olej  lze koupit i  v lékárnách či bio obchodech,popřípadě v prodejnách v přírodními léčivy. Vnitřně lze třezalku užívat i ve formě tablet či čajů.)

 

Aby bylina opravdu začala plně účinkovat, doporučuji ji užívat alespoň dva až tři týdny, doporučená délka terapie je šest týdnů.Třezalku tečkovanou je jako antidepresivum potřeba užívat delší dobu, doba léčby vkuse by však neměla přesáhnout osm týdnů, to  by totiž mohlo způsobit bolesti hlavy, nespavost, suchost v ústech a živé sny...

Třezalka mění účinky mnoha léčiv. Výrazně může snížit například účinky hormonální antikoncepce. Pokud tedy užíváte hormonální antikoncepci, třezalku berte pouze v menších dávkách.I tak před jejím užíváním důrazně varuji a v případě užívání hormonální antikoncepce či jiných léků se raději poraďte se svým lékařem či lékárníkem. Dále není  dobré třezalku kombinovat s léky na snížení krevního tlaku, pokud  máte cukrovku a léčíte se inzulínem, se sedativy, klasickými antidepresivy a hypnotiky.

Ve spojení se slunečním zářením může bylina způsobit, že vaše pokožka bude na světlo přecitlivělá a v horším případě mohou vznikat kožní záněty.Během terapie třezalkou je tedy nutné vyvarovat se přímého slunečního záření.

Tuto bylinu nedoporučuji užívat těhotným a kojícím ženám.

 

Magické využití: Pověsti říkají,že třezalka (často kombinovaná s hlohem a lípou) prodlužuje životnost manželství. V léčivých kouzlech ji často přidáváme k echinacee, eukalyptu a kopretině.

Živel: Oheň

Znamení zvěrokruhu: Lev

Planetární energie: Slunce

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář